Schrijfsels ter inspiratie

1 oktober 2022: Loopbaanvragen

Soms vragen mensen mij met wat voor mensen werk jij eigenlijk? Het antwoord is eigenlijk met iedereen met een vraag,  dat kunnen loopbaanvragen zijn maar ook levensvragen en de praktijk leert dat beide vragen verbonden zijn.

Een paar succesverhalen zijn:

  • De kok die eindelijk zijn jongensdroom durft te volgen werkt nu als kraanmachinist
  • Het hoofd afdeling campagnes voor een politieke partij met een passie voor schrijven wordt kinderboekenschrijfster
  • De afdelingsmanager transport met een passie voor wielersport wordt Cesartherapeut en heeft nu een eigen bedrijf in het begeleiden van wielersporters.
  • De winkelmanager met een passie voor jeugd werkt nu als docent in het voortgezet onderwijs

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden wel meerjarenplannen, er is soms aanvullende opleiding nodig. De kok ging bijvoorbeeld eerst zijn grootrijbewijs halen en werken als vrachtwagenchauffeur voor de Sligro, een mooie tussenstap. Ondertussen ging hij praten bij zijn beoogde werkgever om zichzelf voor te stellen en naar mogelijkheden te informeren. Het lukte hem na een paar jaar om in dienst te komen met een aanvullende opleiding en hij zit nu op zijn gedroomde kraan.

De vragen waarmee we begonnen waren;

  • Mijn werk kost mij energie, aan het eind van de dag ben ik helemaal op
  • Mijn baan staat op de tocht, ik moet uitkijken naar iets anders maar wat?
  • Ik sta voor een belangrijke keuze maar weet niet goed wat ik wil met mijn carrière

Het resultaat van loopbaancoaching is soms groots, soms zit het in de details;

Misschien kom je erachter dat je prima op je plek zit maar dat het gaat het om simpele aanpassingen in de voorwaardensfeer bv dat de werktijden niet passend zijn, of je takenpakket onduidelijk, dan geeft een loopbaanonderzoek handvaten om in gesprek te gaan met je leidinggevende.

Of gaat het over hoe jij omgaat met je werk, zorg je wel goed voor jezelf, neem je wel pauzes, is er voldoende ruimte in je leven voor ontspanning? Maak je zaken bespreekbaar of denk je dat je superman of superwoman bent die alles wel alleen aan kan? Wellicht is het tijd om je capeje in de wilgen te hangen en hulp te vragen of meer te gaan samenwerken.

Loopbaancoaching heeft vele vormen en aspecten. Het is een hele praktische vorm van coachen en altijd weer een mooie ontdekkingstocht naar jou en wat jou beweegt, met als uitkomst een nieuw perspectief!

 

 

 

19 september 2022: Afscheid van de zomer

De herfst is nu echt begonnen het stemt me altijd wat melancholiek

Dag zomer, dag blote voeten, lange avonden, vroege morgenstonden, zonnestralen, uitbundigheid.

Hallo herfst, regenbuien, stormachtige winden, prachtige kleuren, sokken, boeken, kaarsjes,  dekentje en kruikjes op de bank. Overpeinzingen.

De dagen worden weer korter, de energie vertraagd en gaat weer wat meer naar binnen, letterlijk en figuurlijk. Het is oogsttijd en tijd om los te laten

Welke vruchten kun je plukken van je werk van de afgelopen tijd? Waar heb je je energie ingestopt en komt nu tot rijping? Waar ben je trots op en waar ben je dankbaar voor?

En welke zaken dienen je niet meer? Kunnen opgeruimd worden letterlijk of figuurlijk, laat het wegwaaien geef het mee met de herfstwinden. Maak ruimte voor iets nieuws!

Hallo herfst!