Stress en Burnout

We leven in een hectische wereld met een enorme hoeveelheid aan prikkels. Het valt niet mee om bij je zelf te blijven en te voldoen aan alle eisen die de maatschappij, je werk en je omgeving aan jou stelt. Om nog maar niet te spreken over de eisen die jij vaak aan jezelf stelt. Mensen die gevoelig zijn voor stress en burn-out zijn vaak gevers, dienstverleners, harde werkers, gevoelig voor hun omgeving en de behoeften van anderen. Als je structureel teveel geeft raak je uit balans en wordt je ziek of burn-out. Burn-out betekent dat je ziek bent geworden van chronische stress.

Burn-out is niet aleen mentaal, maar ook fysiek. Als je te lang “aan” heb gestaan is je hele fysieke systeem zoals je hormoonhuishouding ontregeld met alle gevolgen van dien.

Belangrijk bij herstel is eerst weer de uitknop te vinden, te leren ontspannen en weer te leren luisteren naar je lichaam. Je hoofd ofwel je gedachten zijn een meester in zelfsabbotage (nog even doorbijten, niks aan de hand, stel je niet aan), je lichaam kan niet liegen die verteld je precies hoe het is.  Bij burn-out is de verbinding tussen lichaam en geest verbroken. Je gaat als het ware in de overlevingsstand en negeert de signalen van je lichaam. En dan op een dag (als uit het niets) zegt je lijf ik doe niet meer mee en kan je soms werkelijk niets meer.

Om hiervan te herstellen is zowel inzicht nodig in wat de oorzaak is van je burn-out als ook je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Ik werk hierbij onder andere met de CSR-Methode, deze pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. Ook wandel- en natuurcoaching werken zeer helend bij ziekte, overspanning of burn-out.

Stress- en burnout of vitaliteitscoaching is uiteraard ook preventief in te zetten, ter voorkoming van uitval of in het kader van re-integratie spoor 1.