Stress en Burnout

We leven in een hectische wereld met een enorme hoeveelheid aan prikkels. Het valt niet mee om bij je zelf te blijven en te voldoen aan alle eisen die de maatschappij, je werk en je omgeving aan jou stelt. Om nog maar niet te spreken over de eisen die jij vaak aan jezelf stelt. Mensen die gevoelig zijn voor stress en burn-out zijn vaak gevers, dienstverleners, harde werkers, gevoelig voor hun omgeving en de behoeften van anderen. Als je structureel teveel geeft raak je uit balans en wordt je ziek of burn-out. Burn-out betekent dat je ziek bent geworden van chronische stress.

Stress is misschien een  negatief geladen woord maar enige mate van stress is functioneel, dit houdt ons aan de gang en houd ons alert. Belangrijk is om een balans te hebben tussen spanning en ontspanning. Tussen geven en ontvangen. Op het moment dat die balans verstoord is en er geen ontspanning meer plaats vindt (dus als je als het ware de hele tijd aan blijft staan) dan is dit op langere termijn schadelijk voor je gezondheid en kan je burn-out raken (opgebrand).

Burn-out is niet aleen mentaal, maar ook fysiek. Als je te lang “aan” heb gestaan is je hele fysieke systeem zoals je hormoonhuishouding ontregeld met alle gevolgen van dien.

Belangrijk bij herstel is eerst weer de uitknop te vinden, te leren ontspannen en weer te leren luisteren naar je lichaam. Je geest, of beter gezegd je hoofd, je gedachten zijn een meester in zelfsabbotage (nog even doorbijten, niks aan de hand, stel je niet aan), je lichaam kan niet liegen die verteld je precies hoe het is.  Bij burn-out is de verbinding tussen lichaam en geest verbroken. Je gaat als het ware in de overlevingssstand en negeert de signalen van je lichaam. En dan op een dag (als uit het niets) zegt je lijf ik doe niet meer mee en kan je soms werkelijk niets meer.

Om hiervan te herstellen is zowel inzicht nodig in wat de oorzaak is van je burn-out als ook je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Ik werk hierbij onder andere met de CSR-Methode, deze pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. Ook wandel- en natuurcoaching werken zeer helend bij ziekte, overspanning of burn-out.

 

Stress- en burnout of vitaliteitscoaching is uiteraard ook preventief in te zetten, ter voorkoming van uitval of in het kader van re-integratie spoor 1.